Консекутивен превод

 

Какво е консекутивен превод?

Консекутивният превод също е вид устен превод, но за разлика от симултанния не изисква превеждане „в момента на говоренето“.

При този вид превод, между превода и текстът в оригинал има изчакване. Например, говорещият прави изказване в рамките на пет минути, след което прави пет минутна пауза, в която преводачът превежда, т.е. преводът се извършва на принципа на изчакване и от двете страни – от страна на говорещия, и от страна на преводача. Разбира се, паузата може да бъде по-дълга или по-кратка от пет минути, и това до голяма степен зависи от предварителната договорка направена между страните. В случай, че паузата е по-голяма, от преводача се изисква да запомня по-голям обем от превод за превеждане, и в такъв случай преводът се отклонява от оригиналния текст, т.е. преводът е превод „по памет“, и обратното – когато паузата е сравнително кратка, или се извършва изречение по изречение, тогава и качеството на превода е по-добро и съответно значението му – много по-близко до изходния текст. Има и вариант, в който на преводача може да бъде даден оригиналния текст в писмен вид, като неговата задача по време на превода е да следи изказването на говорещия, и в случай, че има някакви разминавания или отклонения от темата – той да ги включи в превода си.

ЕКО 4 Преводи и Легализация предлага устни преводи на високо ниво, тъй като фирмата работи с преводачи с дългогодишен опит. ЕКО 4 Преводи и Легализация може да Ви изготви оферта на достъпни цени като междувременно качеството на превода остава на високо ниво.

Консекутивният превод е особено подходящ за срещи с нотариус, адвокат, съдебни заседания, обучения, семинари на местно ниво и от по-общ характер, както и по време на интервюта, телевизионни срещи и предавания т.н.

За да бъде успешен конескутивният превод, преводачът трябва да е запознат с терминологията, и при възможност с пълния текст за превод, особено в случаите, когато събитието е от публичен характер и с присъствие на медии. При извършване на превод по време на срещи от личен (частен) характер, това изискване не е със задължителен характер.

Свържете се с ЕКО 4 Преводи и Легализация за да получите оферта за устен превод.

Често задавани въпроси

1Какво е писмен превод?
Писменият превод е процес на предаване на писмен текст от един език на друг, като се запазва стила, смисъла и посланието на контекста, граматиката на двата езика, техните идиоми, правила и стандарти за писане. Вижте още за писмен превод
2Какво е легализация?
Легализацията на документи се различава от официалния превод. При превода заклетият преводач удостоверява с подписа си, че е превел вярно документа, а легализацията удостоверява автентичността на самия документ, за да бъде признат от институциите на друга държава. За да Ви послужат в България документи, издадени от чужда държава, те трябва да бъдат оформени с Апостил, ако съответната държава е страна по Хагската конвенция. Наличието на Апостил е достатъчно условие за легализация от българското Министерство на външните работи.
1Какво е Апостил?
За да използвате в България документи, издадени от чужда държава, те трябва да бъдат оформени с Апостил, ако съответната държава е страна по Хагската конвенция. Наличието на Апостил е достатъчно условие за легализация от българското Министерство на външните работи. Вижте още за Апостил
2Каква разликата между официален,легализиран или просто превод, кога е нужда легализация?
Легализацията на документи се различава от официалния превод. При превода заклетият преводач удостоверява с подписа си, че е превел вярно документа, а легализацията удостоверява самия документ. Легализацията представлява удостоверяване на автентичността на документа. Легализация на документи се прави, за да бъдат те признати от институциите на друга държава. Вижте още за легализиран превод

  НАПРАВЕТЕ НОВА ПОРЪЧКА

  Видове отстъпки:
  Тип отстъпка
  Процент
  Приложение
  Отстъпка за редовени клиенти
  7%
  За клиенти, които вече имат поне 5 поръчки
  Отстъпка за общ брой страници (от 20 до 40) от всички документи в поръчката
  7%
  Ако общият брой страници от всички документи е между 20 и 40. Комбинира се с отстъпката за редовен клиент, ако такава е приложена.
  Отстъпка за общ брой страници (над 40) от всички документи в поръчката
  16%
  Ако общият брой страници от всички документи е над 40. Комбинира се с отстъпката за редовен клиент, ако такава е приложена.
  ЗАТВОРИ
  Ново за 2024

  Поръчай онлайн и получи безплатна доставка в цялата страна!
  Спестявате до 12 лв.
  Направете онлайн поръчка
  Копирайте връзка Връзката е успешно копирана
  Заявката Ви бе изпратена успешно. Очаквайте имейл от представител на екипа ни в най-кратки срокове.
  Заявката Ви бе изпратена успешно. В момента офисите ни са затворени, но ще получите отговор в рамките на първия работен ден.
  Зареждане, моля изчакайте