Легализация на документи в Министерство на външните работи

 

Легализация на документи в Министерство на външните работи

За да бъде легализиран документ в Министерство на външните работи той трябва да бъде заверен от издаващата институция, като се полага кръгъл печат и подпис на оправомощеното да извършва тази заверка длъжностно лице.

 • За общинските документи заверката се полага от съответната община на гърба на документа.
 • Документите, издадени от НОИ, НАП, Агенция по вписванията, Агенция за социално подпомагане, БНБ се заверяват в главната дирекция на съответната институция в София.
 • За документите, издадени от Сектор КАТ, Паспортна служба, или РПУ заверката се полага от главна дирекция на МВР в София.
 • За документи издадени от Министерство на здравеопазването заверката се полага от главна дирекция на МЗ в София.
 • За документи издадени от Българска Патриаршия, първо се заверяват от съответната Митрополия след, което се полага заверка и от Светия Синод в София.
 • В зависимост от институцията, издаваща документа, заверката може да отнеме до 10 работни дни.

  След положената заверка, документът се изпраща в Министерството на външните работи за легализация (удостоверяване чрез Апостил).

  Срок за изпълнение:

  Заверка на документа в МВнР

  • 6 работни дни
  • 4 работни дни
  • 2 работни дни

  За по-подробна информация и уточнения моля, свържете с нас.

Често задавани въпроси

1Какво е писмен превод?
Писменият превод е процес на предаване на писмен текст от един език на друг, като се запазва стила, смисъла и посланието на контекста, граматиката на двата езика, техните идиоми, правила и стандарти за писане. Вижте още за писмен превод
2Какво е легализация?
Легализацията на документи се различава от официалния превод. При превода заклетият преводач удостоверява с подписа си, че е превел вярно документа, а легализацията удостоверява автентичността на самия документ, за да бъде признат от институциите на друга държава. За да Ви послужат в България документи, издадени от чужда държава, те трябва да бъдат оформени с Апостил, ако съответната държава е страна по Хагската конвенция. Наличието на Апостил е достатъчно условие за легализация от българското Министерство на външните работи.
1Какво е Апостил?
За да използвате в България документи, издадени от чужда държава, те трябва да бъдат оформени с Апостил, ако съответната държава е страна по Хагската конвенция. Наличието на Апостил е достатъчно условие за легализация от българското Министерство на външните работи. Вижте още за Апостил
2Каква разликата между официален,легализиран или просто превод, кога е нужда легализация?
Легализацията на документи се различава от официалния превод. При превода заклетият преводач удостоверява с подписа си, че е превел вярно документа, а легализацията удостоверява самия документ. Легализацията представлява удостоверяване на автентичността на документа. Легализация на документи се прави, за да бъдат те признати от институциите на друга държава. Вижте още за легализиран превод

  НАПРАВЕТЕ НОВА ПОРЪЧКА

  Видове отстъпки:
  Тип отстъпка
  Процент
  Приложение
  Отстъпка за редовени клиенти
  7%
  За клиенти, които вече имат поне 5 поръчки
  Отстъпка за общ брой страници (от 20 до 40) от всички документи в поръчката
  7%
  Ако общият брой страници от всички документи е между 20 и 40. Комбинира се с отстъпката за редовен клиент, ако такава е приложена.
  Отстъпка за общ брой страници (над 40) от всички документи в поръчката
  16%
  Ако общият брой страници от всички документи е над 40. Комбинира се с отстъпката за редовен клиент, ако такава е приложена.
  ЗАТВОРИ
  Ново за 2024

  Поръчай онлайн и получи безплатна доставка в цялата страна!
  Спестявате до 12 лв.
  Направете онлайн поръчка
  Копирайте връзка Връзката е успешно копирана
  Заявката Ви бе изпратена успешно. Очаквайте имейл от представител на екипа ни в най-кратки срокове.
  Заявката Ви бе изпратена успешно. В момента офисите ни са затворени, но ще получите отговор в рамките на първия работен ден.
  Зареждане, моля изчакайте